San Marino, oficial cunoscută ca Republica San Marino, este unul dintre cele mai mici state din lume. Se află pe locul al treilea ca mărime dintre statele europene, după Vatican și Monaco. Are o suprafață de aproximativ 61 km² și este complet înconjurată de Italia. Este cunoscută pentru istoria sa veche și pentru peisajele pitorești, fiind unul dintre cele mai vechi state suverane din lume și cea mai veche republică constituțională existentă.

Cum poti ajunge in San Marino?

Din Romania, cel mai usor mod de a ajunge in San Marino este cu avionul. Din pacate, statul nu are propriul aeroport, iar cel mai apropiat aeroport este la Rimini, Italia. Distanța între San Marino si Rimini este de aproximativ 20 kilometri. Poți ajunge de la Rimini în aproximativ 20-30 de minute cu mașina, în funcție de traficul rutier.

O alta alternativa ar fi tot cu avionul pana in Bologna iar de aici trenul pana in Rimini si apoi cu autobuzul pana in San Marino.

Obiective turistice San Marino

1. Cetatea Guaita

Cetatea Guita
Cetatea Guita

Cunoscută și ca Prima Torre, Cetatea Guaita este cel mai vechi și cel mai cunoscut turn din San Marino. Construită în secolul al XI-lea, acesta oferă o priveliște panoramică asupra împrejurimilor. Cetatea, care a servit ca închisoare, este acum un simbol al independenței și rezistenței țării.

2. Palatul Public (Palazzo Pubblico)

Palatul Public San Marino
Palatul Public

Situat în Piazza della Libertà, Palatul Publicului este sediul guvernamental al țării. Clădirea, reconstruită în 1896, impresionează prin arhitectura sa neo-gotică și prin ceremoniile de schimbare a gărzii care au loc în fața sa.

3. Bazilica di San Marino

Bazilica di San Marino
Bazilica di San Marino

Bazilica, dedicată Sfântului Marinus, fondatorul San Marino, a fost construită în 1836 pe ruinele unei biserici din secolul al V-lea. Interiorul bazilicii este decorat cu opere de artă impresionante, inclusiv un altar magnific și statui ale sfinților.

4. Muzeul de Stat

Muzeul de stat San Marino

Acest muzeu găzduiește o colecție vastă de artefacte istorice, inclusiv obiecte arheologice, opere de artă și documente importante. Vizitatorii pot explora istoria și cultura țării prin exponatele sale fascinante.

5. Monte Titano

Monte Titano, muntele pe care este situată San Marino, este un loc ideal pentru drumeții și explorări în aer liber. Peisajele naturale sunt spectaculoase, iar vârfurile sale trei turnuri oferă vederi panoramice asupra Italiei și a Mării Adriatice.

6. Muzeul Torturii (Museo Della Tortura)

Ghilotina din Muzeul Torturii

Un obiectiv mai neobișnuit, acest muzeu prezintă istoria întunecată a torturii și pedepselor. Exponatele includ diverse instrumente de tortură și oferă o perspectivă asupra justiției medievale.

7. Piața Libertății

Inima politică și socială a San Marino, Piața Libertății este un loc popular pentru a te bucura de atmosfera orașului. Aici se găsesc cafenele, magazine și evenimente culturale, oferind o fereastră către viața cotidiană a orașului.

Curiozitati despre San Marino

 1. Una dintre cele mai vechi republici: Este considerată una dintre cele mai vechi republici din lume, cu o istorie care datează din anul 301 d.Hr.
 2. Dimensiunea: Este a treia cea mai mică țară din Europa, după Vatican și Monaco.
 3. Populația: Are o populație de aproximativ 33.000 de oameni, ceea ce o face una dintre cele mai mici țări din punct de vedere demografic.
 4. Nu are aeroport: Este una dintre puținele țări din lume care nu are propriul aeroport. Cel mai apropiat aeroport major este în Italia.
 5. Economia: Economia se bazează în principal pe turism, sistemul bancar și fabricarea de timbre și monede colecționabile.
 6. Armata ceremonială: Armata este în mare parte ceremonială și una dintre cele mai mici din lume.
 7. Patrimoniu UNESCO: Centrul istoric al San Marino și Monte Titano sunt incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.
 8. Timbrele și monedele: Timbrele și monedele din San Marino sunt colecționate pe scară largă datorită designurilor lor unice.
 9. Sistemul de guvernare: Are un sistem unic de guvernare, cu doi Capitani Reggenti care servesc ca șefi de stat pentru termene de șase luni.
 10. Neutră în conflictele majore: A rămas neutră în timpul ambelor Războaie Mondiale.
 11. Fără datorie națională: Este una dintre puținele țări din lume care nu are datorie națională.
 12. Fără universități: Nu are universități proprii, majoritatea studenților mergând în Italia pentru studii superioare.
 13. Televiziune și radio: Are propria sa stație de televiziune și radio, dar majoritatea programelor sunt importate din Italia.
 14. Rețea feroviară dezafectată: A avut odată o rețea feroviară, dar aceasta a fost distrusă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și nu a fost reconstruită.
 15. Participă la Jocurile Olimpice: Deși mică, trimite sportivi la Jocurile Olimpice.
 16. Fără McDonald’s: Este una dintre puținele țări din lume fără un restaurant McDonald’s.
 17. Sistemul medical: Are unul dintre cele mai bune sisteme medicale din lume, cu servicii gratuite pentru cetățenii săi.
 18. Fără instituții penitenciare: San Marino nu are închisori de maximă securitate; prizonierii care necesită astfel de facilități sunt trimiși în Italia.
 19. Egalitate în drepturile de vot: Femeile au primit dreptul de vot în 1960, în același timp cu bărbații.
 20. Faună și floră: Deși este mică, țara are o biodiversitate bogată, cu numeroase specii de plante și animale specifice regiunii mediteraneene.

San Marino este o destinație care îmbină istoria, cultura și frumusețea naturală într-un mod unic. Fie că ești pasionat de istorie, artă, natură sau gastronomie, această mică republică are ceva de oferit pentru fiecare vizitator.

2 Replies to “San Marino: obiective turistice pentru un city break de neuitat”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *