Vrei sa faci un city break in Turcia? Alfă ce sa vizitezi in Istanbul, cel mai mare oras turistic al Turciei.

Cuprins

Despre Istanbul

Istanbul este o metropolă situată la intersecția Europei și Asiei, pe malurile Bosforului. Este capitala turismului turcesc, fiind cunoscută pentru arhitectura sa istorică, inclusiv Moscheea Albastră, Hagia Sophia și Palatul Topkapi. Istanbul este, de asemenea, un important centru economic și cultural al Turciei, găzduind numeroase universități, teatre și muzee. Orașul este renumit pentru gastronomia sa, care combină influențe turcești și europene. Istanbul este, de asemenea, un important punct de tranzit pentru călătorii care merg între Europa și Asia.

Ce sa vizitezi in Istanbul?

Moscheea Albastră

Moscheea Albastră din Istanbul

Moscheea Albastră din Istanbul este una dintre cele mai impresionante atracții turistice din oraș. Este situată în cartierul Eminönü, pe malul Bosforului, și este cunoscută pentru elementrele arhitecturale albastre care acoperă interiorul acesteia. Construită în secolul al XVI-lea de către Sultanul Ahmet I, moscheea este un exemplu remarcabil de arhitectură otomană, cu un design unic care combină elemente bizantine și persane. Este renumită pentru minaretele sale impresionante, care oferă o vedere panoramică asupra orașului Istanbul și a Bosforului. Este un important centru spiritual și cultural pentru comunitatea musulmană din Istanbul și este deschisă pentru vizitatori zilnic.

Hagia Sophia

Ce sa vizitezi in Istanbul? Hagia Sophia
Hagia Sofia

Hagia Sophia este una dintre cele mai importante atracții turistice din Istanbul, Turcia. Este o biserică construită în anul 537 de către împăratul bizantin Justinian I. Dupa o perioada de aproape 1000 de ani a funcționat ca biserică, în 1935 a devenit muzeu iar din 2020 a fost redeschisă ca moschee. Aceasta este cunoscută pentru arhitectura sa impresionantă, care combină elemente bizantine și islamice. Interiorul este decorat cu fresce și mozaicuri impresionante, care datează din secolele VI și VII. Hagia Sophia este renumită pentru cupola sa impresionantă, care se înalță la o înălțime de peste 100 de metri fiind considerată una dintre cele mai mari din lume . Este un simbol important al istoriei și culturii turcești și este deschisă pentru vizitatori zilnic.

Palatul Topkapi

Palatul Topkapi
Palatul Topkapi din Istanbul

Palatul Topkapi din Istanbul este unul dintre cele mai faimoase palate imperiale din lume. A fost reședința sultanilor Otomani între secolele al 15-lea și al 19-lea, și este acum un muzeu care atrage milioane de vizitatori anual. Palatul este situat pe un deal înalt care oferă o vedere panoramică asupra orașului Istanbul și a Bosforului. Palatul este format din mai multe curți interioare și clădiri, fiecare cu o funcție specifică, cum ar fi haremul, care era rezervat pentru femeile sultanului și familia sa, sau clădirea Audiențelor Imperiale, unde sultanul primea vizitatorii importanți. Palatul este decorat cu mozaicuri, fresce și decoruri din aur și argint, care reflectă opulenta și luxul vieții la curtea sultanului. Palatul Topkapi este un simbol al puterii și opulenței Otomane și este considerat una dintre cele mai importante atracții turistice din Istanbul.

Marele bazar sau Grand Bazarul

ce sa vizitezi in Istanbul?
Grad Bazar din Istanbul

Grand Bazaar din Istanbul, cunoscut și sub numele de Kapalıçarşı, este unul dintre cele mai mari și mai vechi piețe acoperite din lume. Situat în centrul Istanbulului, bazarul are peste 60 de străzi înguste pline cu mii de magazine care vând o varietate de produse, de la haine și bijuterii la textile și ceramice. Bazarul atrage milioane de vizitatori anual, atât turiști, cât și localnici, care vin să cumpere sau doar să se plimbe și să admire atmosfera exotică. Bazarul a fost construit în secolul al 14-lea și a trecut prin mai multe renovări și extinderi de-a lungul secolelor. Astăzi, este un simbol important al culturii turcești și o atracție turistică majoră.

Piata Taksim

Piata Taksim din Istanbul
Piata Taksim din Istanbul

Piața Taksim din Istanbul este una dintre cele mai importante și cele mai cunoscute piețe din oraș. Situată în inima orașului, Taksim este considerată centrul cultural, comercial și de divertisment al Istanbulului, formată din două părți principale: Taksim Square și Istiklal Caddesi. Taksim Square este o piață publică mare și animată, plină de magazine, restaurante, baruri și cluburi, iar Istiklal Caddesi este o stradă lungă și îngustă, plină de magazine, restaurante, baruri și teatre. Este unul dintre cele mai populare locuri din Istanbul pentru cumpărături și plimbări, decorată cu lumini strălucitoare și este plină de viață, mai ales seara.

Turnul Galata

Turnul Galata din Istanbul
Turnul Galata din Istanbul

Turnul Galata din Istanbul este un simbol important al orașului și una dintre cele mai recunoscute atracții turistice. Turnul se află în cartierul Galata, care era în trecut un cartier genovese, și este un punct de referință pentru orașul Istanbul. Turnul a fost construit în secolul al 14-lea de către genovezi ca o fortăreață pentru a proteja cartierul și poartă numele de la cuvântul genovez „galata” care înseamnă „turn”. Turnul are o înălțime de 66 metri și oferă o vedere panoramică asupra orașului, inclusiv a Bosforului și a orașului vechi. La partea de sus a turnului există un restaurant rotativ și un observator, unde vizitatorii pot admira privelistea. Turnul Galata este un simbol al istoriei și culturii Istanbulului și este un loc popular pentru turiști și localnici.

Piata Sultanahmet

Ce sa vizitezi in Istanbul? Piata Sultanahmet
Piata Sultanahmet

Piața Sultanahmet este una dintre cele mai faimoase piețe din Istanbul, Turcia. Este situată în cartierul istoric al orașului, în apropierea unor atracții turistice importante, cum ar fi Moscheea Sultanahmet și Palatul Topkapi. Piața este plină de viață, cu vânzători ambulanți oferind o varietate de produse, cum ar fi suveniruri, ceramica, textile si bijuterii. Piața este cunoscută pentru târgurile sale de noapte, unde turiștii pot cumpăra produse locale și degusta mâncărurile tradiționale turcești. Piața Sultanahmet este un loc excelent pentru a experimenta cultura locală și a face cumpărături în Istanbul.

Muzeul de Artă Pera

Muzerul de Artă Pera
Muzerul de Artă Pera

Muzeul de Artă Pera din Istanbul este un muzeu de artă modernă și contemporană care se concentrează pe arta turcă și internațională. Muzeul, care este situat în cartierul Pera din Istanbul, a fost deschis în 2005 și este unul dintre cele mai importante muzee de artă din oraș. Colecția muzeului include o varietate de lucrări de artă, cum ar fi picturi, desene, fotografii, sculpturi și instalații. Muzeul are de asemenea un program de expoziții temporare care aduce artiști internaționali din diferite domenii.

Piața Egipteană

Piața Egipteană
Piața Egipteană

Piața Egipteană din Istanbul, cunoscută și sub numele de Piața Spice,este un loc popular pentru turiști și localnici, oferind oportunități de cumpărături și de a experimenta mirosurile și aromele unice ale speciilor și condimentelor din întreaga lume. Este un simbol al istoriei și culturii turcești și un loc perfect pentru a descoperi produse alimentare autentice și ingrediente specifice.

Palatul Dolmabahce

Palatul Dolmabahce din Istanbul
Palatul Dolmabahce

Palatul Dolmabahce este un palat impresionant situat pe malul Bosforului în Istanbul, Turcia. Construit în perioada 1843-1856, acesta a servit ca reședință pentru sultanii Otomani și, mai târziu, ca reședință pentru președintele Turciei. Palatul are un stil arhitectural eclectic, combinând elemente de arhitectură neo-bizantină, neo-gotică și neo-clasică. Este decorat cu artă și mobilier luxos, inclusiv un ceas cu diamante masiv și o colecție impresionantă de covoare. Palatul este deschis pentru vizitatori și oferă o privire fascinantă în viața de lux a sultanilor otomani.

Bazarul de Aur

Ce sa vizitezi in Istanbul? Bazarul de Aur din Istanbul
Bazarul de Aur din Istanbul

Bazarul de Aur din Istanbul, cunoscut și sub numele de Kapali Carsi, este unul dintre cele mai celebre și mai vechi bazaruri din lume. A fost construit în secolul al 15-lea și a devenit un important centru comercial pentru bijuterii și obiecte din aur. Bazarul este situat în districtul Fatih și este format din mai multe străzi înguste pline cu magazine care vând o varietate de bijuterii și obiecte din aur, cum ar fi inele, brățări, coliere, cercei și ceasuri.

Cat costă sa vizitezi Istanbulul?

Moneda oficială din Turcia este lira turcească (TRY). Bancnotele sunt disponibile în valori de 5, 10, 20, 50, 100 și 200 de lire, iar monedele în valori de 1, 5, 10, 25 și 50 de kuruși. Lira turcească este o monedă fluctuantă, iar valoarea sa poate varia în funcție de condițiile economice globale. În unele zone turistice, precum Istanbul sau Antalya, poți plăti cu dolari sau euro, dar este recomandat să ai lire turcești pentru tranzacțiile din afara acestor zone. Majoritatea băncilor și a bancomatelor acceptă cardurile internaționale, dar este bine să verifici cu furnizorul tău de card dacă există taxe suplimentare pentru utilizarea acestora în Turcia.

Căt costă un bilet pana la Istanbul?

Bilet de autocar dus-intors300 RON
Bilet de avion low cost600 RON
Bilet de avion (dus intors)1200 RON
Pret bilet Istanbul

Cat costa hotelul in Istanbul?

O noapte la hostel300 TRY / 16.50 USD
O noapte in hotel 3-4 stele1000 TRY / 55 USD
O noapte in hotel de lux2500 TRY / 140 USD
O noapte in aprtament AirBNR 1600 TRY / 88 USD
Preturi cazare Istanbul

Cat costa mancarea in Istanbul?

Masă într-un restaurant ieftin200-360 TRY / 11-20 USD
Masă într-un restaurant mediu200-360 TRY / 11-20 USD
McMeal la McDonalds 52 TRY / 2,7 USD
Bere locala la draft (0,5l)30 TRY / 1,6 USD
Bere import (0,33)40 TRY / 2,13 USD
Coca cola / Pepse (0,33l)9.80 TRY / 1 USD
Apa plata (0,33l) 1 TRY / 0.10 USD
Preturi mancare Istanbul

Cât costă transportul în Istanbul?

O călătorie cu transportul în comun7.67 TRY / 0.40 USD
Card de transport IstanbulKart50 TRY / 2.80 USD
Taxi – 1km6,3 TRY
Cursa cu taxiul30-80 TRY / 1.60-4.40 USD
Masina inchiriata pe zi365 TRY / 20 USD
Cost transport Istanbul

Speram ca ti-ai facut o imagine completa despre ce sa vizitezi in Istanbul. Asteptam in comentarii parera ta despre Istanbul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *