Sri Lanka este o destinație turistică populară, cu o varietate de opțiuni de activități pentru turiști. Dacă aveți 14 zile la dispoziție, există câteva lucruri esențiale pe care ar trebui să le faceți pentru a vă bucura la maximum de această țară plină de istorie, cultură și frumusețe naturală.

Vacanta in Sri Lanka
Vacanta in Sri Lanka

Despre Sri Lanka

Sri Lanka este o țară insulară situată în Oceanul Indian, la est de India. Este cunoscută pentru frumusețea sa naturală, precum plajele sale cu nisip alb, munții săi înalți și pădurile tropicale, dar și pentru bogata sa istorie și cultură.

Sri Lanka este renumită pentru templul Dent, unul dintre cele mai sacre locuri budiste din lume, care găzduiește o relicvă a lui Buddha. De asemenea, țara este cunoscută pentru parcurile sale naționale, precum Parcul Național Yala, care este casa a unor specii unice de animale precum leoparzi sălbatici și elefanți. Orașele istorice, cum ar fi Kandy și Galle, oferă oportunități excelente de a explora cultura și istoria Sri Lanka.

Ce sa vizitezi in Sri Lanka?

Harta Sri Lanka
Harta Sri Lanka

Orașul istoric și cultural Kandy

Templul Dent din Kandy

În primul rând, ar trebui să vizitați orașul istoric și cultural Kandy. Aici veți găsi Templul Dent, care este unul dintre cele mai sacre locuri budiste din Sri Lanka. Templul găzduiește una dintre cele mai importante relicve budiste din lume, un dinte al lui Buddha. De asemenea, puteți vizita Grădina Botanică Peradeniya, care este una dintre cele mai mari grădini botanice din Asia.

Parcul Național de Elefanți Minneriya

În continuare, ar trebui să mergeți la Parcul Național de Elefanți Minneriya. Aici veți putea vedea elefanți sălbatici care trăiesc în libertate, precum și alte specii de animale precum bivoli, antilope și păsări.

Următorul pas ar fi să vizitați orașul Sigiriya, unde veți găsi una dintre cele mai impresionante atracții ale Sri Lanka. Sigiriya Rock Fort, care se află pe o stâncă de 200 de metri, și care oferă o vedere panoramică asupra împrejurimilor.

După aceasta, ar trebui să mergeți la plajele din sudul Sri Lanka, unde veți găsi plaje cu nisip alb și apă limpede, perfecte pentru înot și snorkeling. Unele dintre cele mai populare plaje din zonă sunt Unawatuna, Mirissa și Weligama.

Orașul istoric și cultural Galle

În cele din urmă, nu trebuie să pierdeți ocazia de a vizita orașul istoric și cultural Galle, care a fost fondat de portughezi în secolul XVI și care este acum un sit UNESCO. Aici veți putea vedea o varietate de clădiri coloniale și vechi, precum și magazine și restaurante.

In plus, ar trebui să vă asigurați că includeți și o excursie în Parcul Național Yala. Parcul este casa a unor specii unice de animale precum leoparzi sălbatici și elefanți. Puteți face o plimbare cu balonul cu aer cald pentru a vedea frumusețea naturală a țării din perspectiva de sus.

Orașul medieval de Anuradhapura

O altă opțiune ar fi să vizitați orașul medieval de Anuradhapura. Orasul este unul dintre cele mai vechi din lume, a fost capitala Sri Lanka timp de mai mult de mileniu. Aici veți găsi o varietate de temple și monumente istorice, precum și un parc arheologic.

Nu în ultimul rând, nu puteți pleca din Sri Lanka fără a gusta bucatele tradiționale. Tara este cunoscută pentru mâncărurile sale delicioase, precum curry-urile, roti-urile și pittu-urile. Puteți găsi o varietate de restaurante locale care oferă aceste mâncăruri la prețuri accesibile.

Clima si vremea?

Vremea în Sri Lanka variază în funcție de regiune. Țara este împărțită în două zone climatice principale: zona de coastă și zona de interior.

Zona de coastă este caldă și umedă, cu temperaturi medii între 27 și 32 de grade Celsius. Sezonul ploios începe în mai și durează până în octombrie. Sezonul uscat începe în noiembrie și durează până în aprilie. Este recomandat să evitați sezonul ploios dacă doriți să faceți plajă sau excursii în natură. Ploile puternice pot face aceste activități dificile sau chiar imposibile.

Zona de interior, care include orașele Kandy și Nuwara Eliya, este mai rece și mai uscată decât zona de coastă, cu temperaturi medii între 20 și 25 de grade Celsius. Este recomandat să vizitați această zonă în perioada sezonului uscat, dacă doriți să faceți excursii în munți sau să vedeți peisaje de munte frumoase.

Pericole in Sri Lanka

Sri Lanka este considerată o țară sigură pentru călătorii, dar există totuși anumite pericole de care trebuie să țineți cont.

În primul rând, este important să fiți precauți în ceea ce privește infracționalitatea, precum furturile sau jefuirile. Este recomandat să nu purtați bijuterii sau alte bunuri de valoare, să evitați zonele mai puțin populate sau sălbatice. De asemenea este recomandat să nu mergeți singuri noaptea.

În al doilea rând, există un risc de inundații și alunecări de teren în timpul sezonului ploios. Este important să urmăriți previziunile meteo și să urmați instrucțiunile autorităților locale în cazul în care există avertizări de furtună. Este recomandat să evitați zonele vulnerabile la alunecări de teren sau inundații, precum și să vă asigurați că aveți un plan de acțiune în cazul în care se declanșează un dezastru natural.

Concluzie

În concluzie, 14 zile în Sri Lanka vă oferă oportunitatea de a experimenta o varietate de activități și de a vedea cele mai importante atracții ale acestei țări fascinante. Nu ezitați să planificați o călătorie aici pentru a vă bucura la maximum de tot ce poate oferi Sri Lanka.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *